Wat doet liefde met je lichaam?

Over liefde en verliefdheid is al heel veel geschreven, en nog meer gezegd. Toch weet lang niet iedereen dat door liefde niet alleen je hoofd op hol wordt gebracht maar ook de rest van je lichaam erdoor wordt beïnvloed.
Dopamine
Zo zul je bijvoorbeeld tijdens een verliefdheid niet meer rationeel kunnen denken, euforisch gedrag gaan vertonen of zelfs geobsedeerd raken als gevolg van de gestegen aanmaak van de stof dopamine. Door de dopamine zul je een prettig gevoel krijgen waardoor steeds weer je geliefde willen zien. Op dat moment wordt je namelijk beloond met een hemels gevoel.
Bonzend hart
Als je verliefd bent is de gedachte aan je lief meestal al genoeg om je hart sneller te laten kloppen. Tijdens een verliefdheid zal je hypothalamus grote hoeveelheden van bepaalde neurotransmitters gaan produceren waardoor je autonome zenuwstelsel signalen krijgt die je ademhaling zal versnellen en je hart sneller laat kloppen.
Geen eetlust
Dopamine en verschillende neurotransmitters zorgen er verder voor dat je eetlust afneemt als je verliefd bent. Via het autonome zenuwstelsel zal je hongergevoel worden onderdrukt en zal je bloedcirculatie worden verhoogd. De verhoogde bloedcirculatie is overigens de veroorzaker van de welbekende vlinders die in je buik voelbaar zijn als je verliefd bent.
Slapeloze nachten
Op het ogenblik dat je de liefde van je leven hebt ontmoet dan kun je vaak aan niets of niemand anders denken. Dit wil doorgaans zeggen dat je je overdag minder goed kunt concentreren, snel bent afgeleid en soms zelfs zit te dagdromen. Maar ook ‘s nachts zal de gedachten aan je grote liefde je niet loslaten. Het kan dus best gebeuren dat je nachtenlang naar het plafond ligt te staren en maar aan je lief kunt denken.
Chemische processen
Hoewel verliefdheid vaak als iets magisch of romantisch wordt gezien, is dit fenomeen echter niets meer dan het gevolg van chemische processen die zich in je lichaam voltrekken. Er kan dus terecht worden gesproken van chemie tussen twee verliefde personen. Pas als twee mensen te maken krijgen met deze chemische processen in hun lichaam dan zal er een verliefdheid kunnen ontstaan. De stoffen adrenaline, dopamine en fenylethylamine zijn verantwoordelijk voor het gelukszalige gevoel als je verliefd bent. Een langdurig gevoel van geluk is juist het gevolg van de stoffen oxytocine, endorfine en vasopressine. Hoewel je lichaam veel zelf zal regelen als je verliefd bent, kun je er toch ook een bepaalde invloed op de productie van de verantwoordelijke stoffen uitoefenen.
